Hooikoorts bij paarden: symptomen en remedies

In eerste instantie lijkt het misschien een vreemd gegeven maar ook een paard kan lijden aan hooikoorts en pollenallergie. Het mooie weer van de afgelopen dagen en weken heeft ervoor gezorgd dat bomen weer volop in bloei staan en daardoor kunnen dus niet enkel mensen maar ook paarden irritatie ondervinden. Maar hoe herken je de symptomen en wat kan je eraan doen?

Symptomen

“Paarden kunnen zeker en vast ook last hebben van hooikoorts. De prikkeling van stuifmeel veroorzaakt in dat geval, net als bij mensen, een bepaalde vorm van irritatie. De eerste symptomen zullen in het voorjaar optreden wanneer de bloemen in bloei staan. De paarden beginnen te hoesten, hebben ademhalingsmoeilijkheden of krijgen een loopneus. De symptomen worden vaak erger als de paarden op weide staan, in de stal zie je een opmerkelijke verbetering”, aldus dierenarts Annette van Weezel.

“De oorzaak van hooikoorts bij paarden is nog niet achterhaald maar vast staat wel dat er een erfelijke factor meespeelt. Typisch bij paarden is ook dat paarden niet gevoelig zijn voor specifieke pollen op kruiden, wat bij mensen wel het geval is. Bij paarden zal deze gevoeligheid zich tegenover zeer veel verschillende pollen en kruiden manifesteren”.

Remedies

In de eerste plaats is voeding belangrijk. Voeding rijk aan selenium en zink zorgen ervoor dat het immuunsysteem van je paard een boost krijgt. Hierdoor zal je paard minder heftig reageren op pollen. De beste remedie is echter logisch: je paard weghouden van pollen. Door je paard op momenten dat er veel pollen zijn, op stal te houden, zal je de irritatie tot een minimum beperken. Eventueel kan je een neusnetje aan het halster van je paard bevestigen om contact met de pollen te verminderen. Als je merkt dat je paard last blijft hebben, kan je best contact opnemen met een dierenarts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.