Waarom supplementen het verschil kunnen maken bij de evolutie van je veulen

Hoewel de Coronacrisis ons land nog steeds in zijn greep houdt, is er ook goed nieuws: het veulenseizoen is er! Want zeg nu eerlijk, niets maakt een ruiter, fokker of eender wat voor paardenliefhebber gelukkiger dan een veulentje zijn eerste stapjes in de wijde wereld zet.

Maar hoe zit het met de voeding van het veulen? Moet je hem bijvoeren of heeft hij genoeg aan moedermelk? We geven graag enkele tips!

Een veulen wordt geboren zonder verdediging tegen ziektekiemen, de weerstand wordt dus niet zoals bij mensen van moeder op veulen doorgegeven. De biestmelk die het veulen drinkt, zal een eerste afweersysteem tegen ziektekiemen verschaffen. In deze biestmelk zitten immers antilichamen van de merrie. De eerste 2 maanden vormt de melk de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor het veulen, na 2 maanden begint de melkgift van de merrie af te nemen.

Merriemelk is arm aan sporenelementen zoals koper en zink, belangrijk voor een goede botvorming. Daarom moet het veulen met een voldoende hoge reserve geboren worden. Door de merrie de laatste 2 maanden van de dracht VitaMinalia Equine OPTIGROW te verstrekken voorzie je haar van extra goed opneembare sporenelementen zodat het veulen een extra reserve mee krijgt bij de geboorte.

Na de geboorte is het belangrijk dat je veulen snel krachtvoer begint te eten, je kan hiermee starten vanaf 2 weken na de geboorte. Wij raden aan om een veulen in de eerste plaats een aangepast veulenvoer te geven, dit tot ze ongeveer zes a acht maanden oud zijn. Een aangepast veulenvoer bevat veel melkproducten, is smakelijk, licht verteerbaar en rijk aan hoog kwalitatieve eiwitten. Dit is belangrijk om een dip in de groei na spenen te voorkomen.

Dit krachtvoer kan aangevuld worden met VitaMinalia Equine OPTIGROW, een supplement dat je paard in zijn cruciale levensfases wil ondersteunen. We raden dan ook aan om dit product tijdens de laatste twee maanden van de dracht en tijdens de lactatie aan je merrie te geven. Een gezond veulen begint immers bij een gezonde merrie! Als je veulen eenmaal gespeend is, kan het supplement ook aan hen gegeven worden tot ze ongeveer één jaar zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.