Magnesium: een essentiële bouwsteen voor je paard

Het mineraal magnesium, dat onder andere in onze VitaMinalia Equine Balancer verwerkt zit, is van levensbelang voor je paard? Waarom precies? We geven je graag een overzicht.

Wat is magnesium? 

In de eerste plaats is het belangrijk om deze vraag te beantwoorden. Magnesium is een mineraal dat je paard elke dag nodig heeft. Het mineraal bevat essentiële bouwstenen voor het skelet van je paard maar ook voor een optimale spierwerking is het mineraal onmisbaar: het zorgt er immers voor dat de spieren kunnen ontspannen. Het nadeel van magnesium is dat het niet zomaar ‘opgeslagen’ kan worden in het lichaam van je paard. In uiterste noodgevallen kan je paard wel beroep doen op het magnesium in het botweefsel maar dit wordt best vermeden. Oud bot wordt regelmatig vervangen door nieuw bot waarbij verschillende bouwstenen zoals onder andere magnesium in het bloed vrijkomen. Deze vrijgekomen bouwstenen dienen om nieuw bot te vormen maar als die bouwstenen al door spieren zijn opgenomen (omdat je paard bijvoorbeeld een magnesiumtekort heeft), missen de bouwstenen hun eigenlijke doel en zal er dus geen nieuw bot gevormd kunnen worden.

Wat betekent een magnesiumtekort voor de gezondheid van mijn paard?

Op het moment dat je paard ernstige en langdurige magnesiumtekorten heeft, zal de botkwaliteit afnemen en zal je paard makkelijker geblesseerd geraken doordat het lichaam van je paard bijvoorbeeld de belasting niet aankan. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: denk maar aan problemen bij de aanhechting van de pezen. Bovendien zijn zieke paarden of paarden die erg veel zweten vatbaarder voor een magnesiumtekort. Als je weet dat je paard hier last van heeft, kan je best een liksteen met het mineraal magnesium aanschaffen.

Hoe voorzie ik mijn paard van magnesium? 

Normaal gezien zou je paard zijn volledige magnesiumvoorraad uit het voer moeten kunnen halen. Ruwvoer is echter niet altijd voldoende. In dat geval is het aangewezen om het ruwvoer aan te vullen met krachtvoer of een aanvullende supplement. Je moet er wel op letten dat er een goede verhouding tussen calcium en magnesium in het voer zit, anders zal calcium de bovenhand nemen en het magnesium verdringen. Daarnaast kan je ook een supplement toevoegen om er zeker van te zijn dat je paard de juiste hoeveelheden magnesium binnen krijgt. Onze VitaMinalia Equine Balancer is hier een goed voorbeeld van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.