Nu het dekseizoen eraan komt: waar moet je op letten bij het voeren van je fokmerrie?

Gezonde merries betekenen (hopelijk) ook gezonde veulens, vandaar dat de voeding van je fokmerrie voor, tijdens en na de dracht zo belangrijk is. Maar waar moet je precies op letten?

Voor de dracht is het in de eerste plaats belangrijk dat je merrie niet te dik of te dun is. Dit lijkt vanzelfsprekend maar het is niet altijd even makkelijk om je fokmerrie op gewicht te houden. In eerste instantie is het vooral belangrijk dat je ruwvoer van goede kwaliteit is. Als je paard nog geregeld gewerkt wordt en dus een fysieke inspanning levert, kan je dit eventueel aanvullen met een gepaste hoeveelheid krachtvoeder en voedingssupplementen. Houd hierbij de dosering goed
in de gaten.

Een overmaat aan supplement bijgeven, kan ervoor zorgen dat je merrie een seleniumvergiftiging krijgt. Te weinig selenium kan dan weer tot onvruchtbaarheid leiden. Ook vitamine E is in een belangrijke factor in het al dan niet drachtig kunnen worden. Voor de werking van selenium en vitamine E geldt dat er verschillende bronnen beschikbaar zijn, bepaalde bronnen zijn efficiënter dan andere. Dit werd onder andere aangetoond door Franse onderzoekers (Leleu et al., 2017) die twee verschillende seleniumbronnen vergeleken, hieruit bleek L-selenomethionine een efficiëntere seleniumbron te zijn voor fokmerrie’s. VitaMinalia EQUINE OPTIGROW bevat de nieuwste generatie selenium (L-selenomethionine) en natuurlijke vitamine E om een optimaal effect op de vruchtbaarheid te bekomen.

Daarnaast is het belangrijk dat de merrie voldoende mineralen en sporenelementen zoals koper, zink en mangaan binnen krijgt. Dit is uitermate belangrijk voor de botvorming van het ongeboren veulen. Zo werd door verschillende onderzoekers aangetoond dat veulens met een kopertekort een verhoogd risico hebben op aandoeningen zoals OCD. (Bridges et al. 1984, Coskun et al. 2016). VitaMinalia EQUINE OPTIGROW werd verreikt met mineralen en goed opneembare organische sporenelementen om de merrie en het veulen te voorzien van extra bouwstenen voor gezonde botten.

Tijdens de dracht is het belangrijk dat je de merrie op gewicht houdt. Speciale voeding is eigenlijk pas tijdens de laatste maanden van de dracht noodzakelijk. Waar je vooral op moet letten, is dat je merrie genoeg eiwitten (opgebouwd uit aminozuren) binnenkrijgt aangezien dit de ontwikkeling van het veulen beïnvloedt. Belangrijke eiwitbronnen voor fokmerries zijn merriebrokken, luzerne en jong gras. Er bestaan grote verschillen in de kwaliteit van verschillende eiwitbronnen afhankelijk van de verteerbaarheid en het aminozuurpatroon. Eiwitbronnen met een hoge verteerbaarheid en rijk aan essentiële aminozuren (zoals lysine, methionine, threonine en tryptofaan) kunnen bijdragen aan een betere ontwikkeling van het veulen.

VitaMinalia EQUINE OPTIGROW is rijk aan hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen en werd daarnaast verrijkt met essentiële aminozuren. De merrie zal naar het einde van haar dracht toe meer energie nodig hebben waardoor de krachtvoedergift best stelselmatig wat wordt opgevoerd.

Een snelle stijging van de krachtvoedergift moet vermeden worden want dit verhoogd het risico op maagzweren en verstoring van de microflora in de darm. Het is daarom ook erg belangrijk dat ze altijd ruwvoer ter beschikking heeft, dit zal de kans op maagzweren aanzienlijk verkleinen.

Als het veulen eenmaal geboren is, zal de energiebehoefte (voor melkproductie) van de merrie exponentieel toenemen. Dit betekent echter niet dat je van de ene op de andere dag het rantsoen van de merrie moet verdubbelen. Het is belangrijk dat je dit geleidelijk opbouwt om het spijsverteringsstelsel niet in de war te brengen. Hierbij blijft ruwvoer de basis. Als je hooi van goede kwaliteit is, zal het in het grootste deel van de energiebehoefte van je merrie voorzien, daarom is het ook nu belangrijk dat ze dit ten alle tijde ter beschikking heeft. Het blijft ook erg belangrijk dat je merrie voldoende eiwitten binnen krijgt, een tekort hieraan kan leiden tot een verminderde melkproductie.

 


Bronnen
Bridges CH, Womack, JE, Harris ED. Considerations of copper metabolism in osteochondrosis of suckling foals. J Am. vet, nied. Ass. V.185, p.173-178 , 1984

Coskun A, Ozdemir O, Erol M, Kirbiyik H. The Relationship of Copper Concentrations in Feed and Plasma to Developmental Orthopedic Disease in Foals. Vet Archiv, v.86, p. 287-294, 2016

Leleu C, Du Laing G, Pincemail J, Pitel P, David C, Paboeuf F, Rovers-Paap P. Source of selenium fed to mares affects milk and Se status of their foals. In 8th European Equine Health & Nutrition Congress, p.108, 2017

Chavette-Palmer P, Robles M. Development programming: Can nutrition of the mare influence the
foal’s health? Congresso Brasilairo de Reproduçao Animal 2019

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *