Hoe kan je hittestress bij paarden voorkomen?

We zijn momenteel in een nieuwe hittegolf beland en het ziet er naar uit dat deze wel een tijd zal aanhouden. In perioden van hittestress is er een verhoogd risico op uitdroging wat het risico op koliek verhoogt en het paard minder in staat stelt zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Oververhitting kan leiden tot schade aan verschillende organen en spieren en tot een verminderde recuperatie na inspanningen. Sportpaarden die zware inspanningen moeten leveren, hebben uiteraard nog een hoger risico om hittestress te ervaren. Vandaar dat VitaMinalia Equine SPORT verschillende componenten bevat die de negatieve gevolgen van hittestress voor het paard zoveel mogelijk beperken, we lichten er graag enkele voor u toe:

Elektrolyten; VitaMinalia equine SPORT bevat een basisconcentratie aan elektrolyten om het verlies aan elektrolyten via zweet terug aan te vullen. De hoeveelheid elektrolyten in een standaarddosering VitaMinalia equine SPORT volstaat in het grootste deel van de gevallen. Enkel in geval van zeer zware inspanningen waar paarden erg veel hebben gezweet, kan het zinvol zijn om bovenop de standaard dosering VitaMinalia equine sport nog wat extra elektrolyten te verstrekken. Het is uiteraard van belang om hierbij steeds vers water te voorzien.

Osmolieten; één van de functies van elektrolyten is dat ze bijdrage aan het op peil houden van de vochtbalans in het lichaam. Naast elektrolyten dragen echter ook zogenaamde ‘osmolieten’ bij aan het in stand houden van de vochtbalans in het lichaam, dit is natuurlijk extra belangrijk in situaties van hittestress. Om die reden worden er aan VitaMinalia equine SPORT ook natuurlijke osmolieten toe gevoegd om het paard te helpen zijn vochtbalans op peil te houden.

Antioxidanten; paarden die hittestress ondervinden hebben ook meer oxidatieve stress. Bij oxidatieve stress ontstaan zogenaamde vrije radicalen, deze vrije radicalen brengen schade toe aan de lichaamscellen. Om deze vrije radicalen onschadelijk te maken heeft het lichaam nood aan antioxidanten. VitaMinalia equine SPORT bevat heel wat antioxidanten zoals natuurlijke vitamine E, selenium, zink en verschillende plant-polyfenolen met antioxidant werking.

Pre- en probiotica; In perioden van hitte gaan paarden vaak ook minder (ruw)voeder opnemen, hierdoor is er ook een risico dat de microflora in de darm verstoord raakt. In VitaMinalia equine sport zitten pre- en probiotica die bijdragen aan het in stand houden van een gezonde darmflora.

Zoals je ziet, draagt VitaMinalia equine SPORT ook in situatie van hittestress op verschillende vlakken bij aan het gezond houden van uw paard. Twijfel dus niet om hem een dagelijkse dosis van 200 gr te verstrekken!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *