Vraag beantwoord: Wat is oxidatieve stress en hoe kan ik mijn paard ondersteunen in stressvolle situaties?

‘Oxidatieve stress’ is een woord waarvan vrijwel elk ruiter waarschijnlijk al eens gehoord heeft. Maar wat verstaat men hier precies onder? Wat gebeurt er op dat moment in het lichaam van je paard en nog belangrijker: hoe kan je je paard hierbij ondersteunen? We geven graag een antwoord op jullie vragen!

Oxidatieve stress is het verschijnsel waarbij er in het lichaam een overmaat aan vrije radicalen (=oxidanten) ontstaat. Vrije radicalen zijn als het ware een soort gifstoffen die ontstaan tijdens allerhande stofwisselingsprocessen. Ook bij de verbranding van koolhydraten en vetten met behulp van zuurstof voor de levering van energie aan het lichaam ontstaan er vrije radicalen. Zeker bij paarden die zware inspanningen leveren en dus veel energie nodig hebben ontstaan er grote hoeveelheden vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen ook ten gevolge van stress, hitte, vervuiling, ziekte,… ontstaan.

Vrije radicalen gaan in het lichaam allerlei weefsels (spieren, gewrichten,…) aantasten en kunnen zelf het DNA aantasten. Het lichaam is echter in staat deze vrije radicalen onschadelijk te maken met behulp van antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt.

Bij zware inspanningen en andere stress situaties kan het lichaam echter zelf onvoldoende antioxidanten aanmaken, in deze situaties is het belangrijk om via de voeding extra antioxidanten te voorzien. VitaMinalia EQUINE SPORT bevat dan ook heel wat antioxidanten zoals vitamine E, organisch selenium en diverse polyfenolen van plantaardige oorsprong om het paard extra te ondersteunen is stressvolle situaties.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *