Voeding voor jonge paarden: wat zijn de aandachtspunten?

Het mooie weer van de jongste weken laat toe om onze veulens en jonge paarden nog wat langer van het laatste weidegras te laten genieten. Weldra zullen de meeste paarden echter op stal komen. Een goed moment dus om de voeding van jonge paarden eens van nabij te bekijken.

De voeding van jonge paarden moet erop gericht zijn dat de paarden zich goed en gezond ontwikkelen. De basis voor een lange sportcarrière wordt immers in het eerste levensjaar gelegd. Hierbij moet dus extra aandacht gaan naar de juiste voeding. Zo heeft de voeding in het eerste levensjaar een grote impact op de gewrichtsgezondheid.

Enkele aandachtspunten hierbij zijn:

  • Het is belangrijk dat een paard een constante groei doormaakt. Om die reden moet een veulen voor spenen reeds voldoende vast voer (hooi of gras en krachtvoer) opnemen zodat het ook na spenen voldoende nutriënten kan blijven opnemen om constant te blijven doorgroeien. Een kwalitatief veulenvoer is dus zeker op zijn plaats om de periode van spenen goed door te komen.
  • Onregelmatige of te snelle groei moet vermeden worden bij jonge paarden. Een te sterke groei geeft immers meer risico op het ontwikkelen van OCD. Het is daarom belangrijk jonge paarden geen overmaat aan energie te geven, zeker overmatig suiker en zetmeel dient vermeden te worden. Er zijn immers aanwijzingen dat te hoge schommelingen in bloedsuiker en insuline de ontwikkeling van het kraakbeen (negatief) kunnen beïnvloeden.
  • Essentiële nutriënten voor een gezonde groei zijn voldoende eiwitten en essentiële aminozuren. Voor een goede botgroei zijn daarnaast de mineralen calcium, fosfor en magnesium cruciaal. Ook de juist verhouding tussen deze elementen is erg belangrijk. Daarnaast zijn ook een goede voorziening aan sporenelementen zoals koper en zink erg belangrijk voor de vorming van gezond kraakbeen. Ook de juiste verhouding tussen deze elementen is van belang voor een goede opname. Een overmaat aan zink kan bijvoorbeeld de opname van koper verminderen.

Een correcte voeding van het jonge paard is dus geen sinecure en vraagt de nodige aandacht.

Wij zijn steeds bereid u bij te staan met kennis en advies over dit onderwerp. Aarzel dus niet om ons te contacteren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *