Waar moet je op letten bij het voeren van je fokmerrie?

Een gezond veulen begint bij de voeding van de fokmerrie, zowel voor, tijdens als na de dracht. Waar moet je precies op letten?

Het lijkt vanzelfsprekend maar het kan niet genoeg benadrukt worden dat ook voor fokmerries goed ruwvoeder de basis vormt. Goed ruwvoeder zorgt voor een gezond spijsverteringsstelsel en helpt problemen zoals maagzweren en kolieken te voorkomen. De voorkeur gaat hierbij uit naar goed gras, hooi of voordroog. Hier zit veel ruwe celstof in, een behoorlijk gehalte aan eiwitten (hoewel hier zeer veel variatie in kan zijn!), het is relatief rijk aan mineralen en gaat verveling tegen aangezien paarden lang bezig zijn met de opname.

Het is belangrijk om de merrie in een gezonde conditie te houden (niet te mager maar zeker ook niet te vet). De conditie kan bij gestuurd worden met een gepaste hoeveelheid krachtvoeder. Zeker naar het einde van de dracht toe kan het zinvol zijn de krachtvoedergift op te bouwen omdat het ongeboren veulen dan snel groeit.

De mineralen calcium, fosfor en magnesium zijn zeer belangrijk voor een goede botvorming van het ongeboren veulen. Indien het veulen deze mineralen in lage hoeveelheden of in verkeerde verhoudingen krijgt loopt het een hoog risico om met zwakkere botten geboren te worden.

Fokmerries dienen dan ook extra mineralen te krijgen tijdens de dracht, dit kan via een aangepast krachtvoeder voor fokmerries, een supplement of eventueel een goed uitgebalanceerde likemmer. Naast bovenstaande macromineralen zijn ook de micromineralen (of sporenelementen) zoals, koper, zink, mangaan en selenium zeer belangrijk voor de vorming van sterke botten, pezen en gewrichten. Zo werd door verschillende onderzoekers aangetoond dat veulens met een kopertekort een verhoogd risico hebben op aandoeningen zoals OCD. Ook de vorm van de sporenelementen is belangrijk, zo toonde een recent onderzoek met (organisch) L- selenomethionine tegenover (anorganisch) natriumseleniet als seleniumbron in de voeding van de fokmerrie aan dat L-Selenomethionine zorgde voor een betere selenium- en antioxidantstatus bij het zogende veulen. Bovendien had L-selenomethionine een positief effect op het botmetabolisme van de veulens.

Tot slot is het ook van groot belang om voldoende vitaminen te verstrekken aan uw fokmerrie. Vitaminen dragen bij aan de algehele gezondheid en weerstand van zowel merrie als veulen. Vitamine A, E en B9 (foliumzuur) spelen ook een belangrijke rol in de vruchtbaarheid van demerrie. Zeker naar het einde van de winter toe is het erg belangrijk vitaminen bij te verstrekken aangezien vitaminen in ruwvoeders afgebroken worden na verloop van tijd. Op het moment dat merries dus hoog-drachtig zijn en een verhoogde behoefte aan vitaminen hebben bevat het ruwvoeder net de laagste gehalten. Een goed gevitamineerd krachtvoeder en/of supplement is dan zeker op zijn plaats!

Als het veulen eenmaal geboren is, zal de energiebehoefte (voor melkproductie) van de merrie exponentieel toenemen. Dit betekent echter niet dat je van de ene op de andere dag de krachtvoedergift van de merrie moet verdubbelen. Het is belangrijk dat je dit geleidelijk opbouwt om het spijsverteringsstelsel niet in de war te brengen. Hierbij blijft ruwvoer de basis. Als je hooi van goede kwaliteit is, zal het in het grootste deel van de energiebehoefte van je merrie voorzien, daarom is het ook nu belangrijk dat ze dit ten alle tijde ter beschikking heeft. Het blijft ook erg belangrijk dat je merrie voldoende eiwitten binnen krijgt, een tekort hieraan kan leiden tot een verminderde melkproductie.

Wil je zeker zijn dat je merrie en veulen de nodige vitaminen, mineralen en sporenelementen van de beste kwaliteit binnen krijgt, geef dan VitaMinalia EQUINE OPTIGROW: VitaMinalia EQUINE OPTIGROW is een compleet voedingssupplement(/aanvullend diervoeder) voor de fokkerij. Het vult het rantsoen van uw fokmerries en veulens aan met hoogwaardige vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten en prebiotica om een optimale groei en ontwikkeling van het veulen te bekomen. Daarnaast ondersteunt het de vruchtbaarheid van de
merrie.

VitaMinalia EQUINE OPTIGROW bevat daartoe de nieuwste generatie selenium (L- selenomethionine) en natuurlijke vitamine E om een optimaal effect op de vruchtbaarheid te bekomen. Daarnaast is het aangerijkt met mineralen en goed opneembare (organische) sporenelementen zoals koper, zink en mangaan) om de merrie en het veulen te voorzien van de juiste bouwstenen voor gezonde botten.

VitaMinalia EQUINE OPTIGROW is rijk aan hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen aangevuld met extra essentiële aminozuren om een optimale groei en melkproductie te bekomen.

Bronnen
– Bridges CH, Womack, JE, Harris ED. Considerations of copper metabolism in osteochondrosis of suckling foals. J Am. vet, nied. Ass. V.185, p.173-178 , 1984
– Coskun A, Ozdemir O, Erol M, Kirbiyik H. The Relationship of Copper Concentrations in Feed and Plasma to Developmental Orthopedic Disease in Foals. Vet Archiv, v.86, p. 287- 294, 2016
– Leleu C, Du Laing G, Pincemail J, Pitel P, David C, Paboeuf F, Rovers-Paap P. Source of selenium fed to mares affects milk and Se status of their foals. In 8th European Equine Health & Nutrition Congress, p.108, 2017
– Chavette-Palmer P, Robles M. Development programming: Can nutrition of the mare influence the foal’s health? Congresso Brasilairo de Reproduçao Animal 2019

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *