Uitgelegd: Het belang van vitamine E voor paarden

Vitamine E is wellicht de vitamine waarover het meest gesproken wordt als het gaat over de voeding van paarden. Maar waarom is vitamine E dan zo belangrijk en zijn er verschillen in kwaliteit tussen verschillende typen vitamine E. We lichten het graag even toe:

 

Vitamine E is een vet-oplosbare vitamine, dit betekent dat ze samen met de vetfractie van het voeder wordt opgenomen en ook kan worden opgeslagen in het vetweefsel. Vitamine E heeft veel verschillende functies in het lichaam, de meest gekend is als antioxidant. Vitamine E wordt ingebouwd in de celmembranen en gaat deze beschermen tegen zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die ontstaan bij inspanningen, ziekte, stress,… en de cellen en weefsels kunnen beschadigen. Bij zwaardere inspanningen ontstaan meer vrije radicalen waardoor sportpaarden ook een verhoogde behoefte hebben aan vitamine E. Dit is zeker van belang om de spieren soepel en gezond te houden. Naast een effect op spieren speelt vitamine E als antioxidant ook een rol in de vruchtbaarheid, algemene weerstand, een gezond zenuwstelsel,…

 

Paarden halen vitamine E uit gras, hooi, krachtvoeder en eventuele supplementen. Vers gras bevat veel vitamine E, bij bewaring van gras (als hooi) gaat het gehalte vitamine E echter snel achteruit. Vitamine E tekorten worden dan ook frequenter waargenomen in de winter wanneer paarden weinig of geen vers gras en vooral hooi (of voordroog) voorgeschoteld krijgen. Paarden hebben dagelijks minimum 500 mg vitamine E  nodig en bij sportpaarden kan de behoefte sterk stijgen naar 1000 tot 2000 mg per dag. In sommige situaties is aanvulling het rantsoen met vitamine E dan ook noodzakelijk.

 

Het is hierbij belangrijk om ook in het achterhoofd te houden dat er verschillende vormen van vitamine E gebruikt worden. Natuurlijke vitamine (RRR-alfa-tocoferol) wordt beter opgenomen door het lichaam en werkt bovendien ook efficiënter na opname dan synthetische vitamine E (all-rac-alfa-tocoferol). Voor paarden met een vitamine E tekort of paarden met een verhoogde behoefte is het dus zeker aangewezen om met natuurlijke vitamine E te werken.

 

Alle VitaMinalia producten bevatten natuurlijk vitamine E, aangevuld met andere antioxidanten zoals (organisch) selenium en bepaalde plant-polyfenolen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *