Eiwitten en aminozuren in de voeding van paarden

EEiwitten zijn een zeer belangrijke voedingstof voor paarden.iwitten zijn opgebouwd uit verschillende aminozuren en vormen de belangrijkste bouwsteen voor vele lichaamsweefsels, niet in het minst de spieren. Maar ook vele organen, enzymen, hormonen,… zijn (deels) opgebouwd uit eiwitten.

 

Eiwit dat in het rantsoen zit wordt in de dunne darm (deels) afgebroken tot aminozuren, deze aminozuren worden dan door de darmwand opgenomen in de bloedbaan en via de lever naar de verschillende weefsels getransporteerd. De lever is bovendien in staat om bepaalde aminozuren om te vormen naar andere aminozuren. Er zijn echter bepaalde (zogenaamde essentiële) aminozuren die het paard zelf niet kan aanmaken, deze aminozuren moeten dus via de voeding aangebracht worden. Essentiële aminozuren zijn onder andere lysine, methionine, threonine en tryptofaan.

 

Alle voedermiddelen (zowel ruwvoeder als krachtvoeders) bevatten eiwitten, er is echter een grote variatie in de hoeveelheid en kwaliteit van de eiwitten die verschillende voedermiddelen bevatten. De kwaliteit van een eiwitbron hangt vooral af diens verteerbaarheid en het aandeel essentiële aminozuren dat de betreffende eiwitbron bevat. Hoogwaardige eiwitbronnen zijn onder andere soja en lijnzaad.

 

Gras, hooi en voordroog kent een erg variabel eiwitgehalte in functie van het seizoen, groeistadium van het gras en bemestingsniveau van het grasland. Steeds meer zien we hooi en voordroog van niet bemest grasland dat te weinig eiwit bevat om aan de behoeften van het paard te voldoen. Zeker sportpaarden, kweekmerries en groeiende jonge paarden hebben een verhoogde eiwitbehoefte voor onder andere spieropbouw. Het is dan ook aanbevolen om regelmatig een analyse te doen van het eiwitgehalte van uw ruwvoeders en een passende aanvulling te doen met een gepast krachtvoeder of supplement.

 

Aangezien de klassieke eiwitbronnen in de paardenvoeding (met name gras, hooi en voordroog) relatief arm zijn aan de meest essentiële aminozuren zijn alle VitaMinalia-producten aangerijkt met hoogwaardige eiwitbronnen en essentiële aminozuren om in de behoeften van uw paard te voorzien.

 

Heeft u bijkomende vragen of behoefte aan advies betreffend de voeding van uw paard aarzel niet om ons te contacteren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *