Voeding van de drachtige merrie

De meeste fokmerries zitten in deze periode in de laatste trimester van de dracht, een cruciale periode in de ontwikkeling van het ongeboren veulen. Daarnaast is dit ook voor de merrie een uitdagende periode, de merrie moet zich immers voorbereiden op het geboorteproces, een stressvolle gebeurtenis die bovendien de weerstand onder druk zet. In deze fase moet de merrie zich ook voorbereiden op de lactatie, het uierweefsel ontwikkeld zich sterk op het einde van de dracht.

 

De juiste voeding van de hoog-drachtige merrie verdient dan ook de nodige aandacht. Omdat het veulen sterk groeit in deze fase is voldoende eiwit, bouwsteen van spieren en andere weefsels, erg belangrijk. De eiwitbehoefte van een merrie stijgt naar het einde van de dracht met meer dan 40%!

 

Als merries in goede lichaamsconditie zijn hebben ze doorgaans niet zoveel extra energie nodig. Als ze veel goed kwalitatief ruwvoeder kunnen opnemen halen ze hier doorgaans wel de nodige energie uit. Omdat de veulens naar het einde van de dracht meer volume in de buikholte innemen kunnen sommige merries echter onvoldoende ruwvoeder opnemen, deze merries vermageren dan vaak naar het einde van de dracht en ze hebben dan ook baat met extra krachtvoeder om de energieopname op peil te houden.

 

Naast energie en eiwit zijn bepaalde micronutriënten zeer belangrijk voor de drachtige merrie. Enerzijds is voldoende koper, zink en mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium erg belangrijk voor de botontwikkeling van het ongeboren veulen (en in de preventie van OCD’s). Anderzijds bevat het ruwvoeder dat de merries tijdens de winter krijgen onvoldoende vitamine E, beta-caroteen en sporenelementen. Deze vitaminen (naast de sporenelementen koper, zink en selenium) zijn erg belangrijk om de weerstand van de merrie te verhogen. De geboorte van een veulen is immers een erg stressvolle situatie waarin de weerstand van de merrie erg onder druk staat. Hierdoor ontstaan ook verhoogde risico’s voor de merrie zoals het ontstaan van baarmoederontstekingen.

 

Speciaal voor deze uitdagende periode werd VitaMinalia Equine OPTIGROW ontwikkeld. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, aminozuren, vitaminen en organische sporenelementen. Daarnaast zitten er prebiotica in ter ondersteuning van spijsvertering.

 

Investeer in de toekomst van uw fokkerij, investeer in VitaMinalia Equine OPTIGROW!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *