Welke vitamines zijn cruciaal voor je paard?  

Onze supplementen zitten boordevol vitaminen die bijdragen tot een goede werking van alle lichaamsfuncties van je paard. Maar waar dienen al die vitaminen nu precies voor? We geven je graag een overzicht!

Vitamine A (Retinol)
Vitamine A is essentieel voor de weerstand en de vruchtbaarheid van je paard. Daarnaast is vitamine A ook nodig voor de werking van het zicht en het gehoor. Vitamine A is daarnaast belangrijk voor de botvorming en groei van diverse andere weefsels, vandaar dat het ook een erg belangrijke vitamine is voor jonge paarden. Vitamine A is niet aanwezig in plantaardige voedermiddelen, het paard maakt vitamine A zelf aan uit β-caroteen. β-caroteen is aanwezig in onder andere wortelen, vers gras en luzerne. Bij de bewaring daalt het β-caroteen gehalte echter. Daarom vereisen paarden die weinig vers gras krijgen suppletie (via voldoende krachtvoeder of een supplement). β-caroteen werkt zelf ook positief op de vruchtbaarheid en bronstigheid van merries, vandaar dat VitaMinalia equine optigrow naast vitamine A ook extra β-caroteen bevat om de vruchtbaarheid van fokmerries te bevorderen.

Vitamine D (cholecalciferol)
Vitamine D is nauw betrokken bij het calcium- en fosformetabolisme, vitamine D is erg belangrijk voor de opname van calcium en fosfor. Deze mineralen zijn erg belangrijk voor de vorming van sterke botten en gewrichten. Voldoende Vitamine D is dan ook zeer belangrijk voor jonge, groeiende paarden. Veulens met een tekort krijgen last van botafwijkingen, kreupelheid en gewrichtspijnen. Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van zonlicht. In de winter is de intensiteit van het zonlicht in veel gebieden echter vaak te laag om voldoende vitamine D3 te vormen.

Vitamine E (tocoferol)
Vitamine E is belangrijk voor de bloedsomloop, beschermde de cellen tegen gifstoffen (oxidanten) en zorgt voor een goede spierfunctie. Dit vitamine speelt ook een belangrijke rol in de vruchtbaarheid en helpt je paard sneller te herstellen na zware inspanningen. Vitamine E wordt opgeslagen in het lichaamsvet. Een tekort aan dit vitamine kan een abortus bij drachtige merries veroorzaken en kan ook voor vruchtbaarheidsproblemen bij hengsten zorgen.
Er bestaan verschillende vormen van vitamine E, zo bestaat er synthetische vitamine E maar ook natuurlijke vitamine E (deze wordt gewonnen uit plantaardige oliën). Natuurlijke vitamine E wordt beter opgenomen en werkt efficiënter in het lichaam, we gebruiken dan ook natuurlijke vitamine E in VitaMinalia equine SPORT (voor een optimale recuperatie) en Optigrow (voor een optimale groei en vruchtbaarheid).

Vitamine K
Het is bijna onmogelijk om hieraan een tekort te hebben aangezien je paard dit vitamine zelf aanmaakt in de dikke darm. Het kan wel aangewezen zijn om dit na een periode van stress, ziekte, dracht of zware arbeid bij te voeren.

Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12
Deze vitamines zijn terug te vinden in granen en vers groenvoer. Ook een gezonde microflora in de darm vormt bepaalde B-vitaminen. Ze helpen bij het opnemen en omzetten van koolhydraten, eiwitten en vet. Een tekort zal lijden tot gewichtsafname, vermoeidheid en verminderde werklust. Je paard zal ook meer moeite hebben om te recupereren na een zware inspanning. Sportpaarden kunnen daarom zeker en vast supplementen met het Vitamine B complex gebruiken.
Vitamine C
Je paard maakt zelf Vitamine C aan. Het heeft een functie bij de aanmaak, het onderhoud en het herstel van botten en bindweefsel. Het kan aangewezen zijn om een supplement bij te geven bij jonge paarden of paarden die makkelijk last hebben van stress.

 

ONTDEK MEER INFO VIA ONZE FAQ’S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *