Selenium in paardenvoeding Vitaminalia

Het belang van selenium in de paardenvoeding

Selenium is een zogenaamd sporenelement, een mineraal waarvan zeer kleine hoeveelheden nodig zijn voor een goede gezondheid. Selenium vervult verschillende belangrijke functies in het lichaam:

  • Selenium is een antioxidant en speelt samen met vitamine E een belangrijke rol in de spierstofwisseling
  • Selenium is eveneens belangrijk voor de aanmaak van bepaalde (groei)hormonen
  • Selenium speelt een belangrijke rol in de weerstand, het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel

Seleniumtekort kan resulteren in een verminderde weerstand en vruchtbaarheid, verminderde groei, stijfheid of lusteloosheid. Een overmaat aan selenium is anderzijds giftig en kan leiden tot zweten, trillen, koliek, diarree, verhoogde hartslag en ademhaling.

In ruwvoeders komt selenium voornamelijk voor onder de vorm van selenomethionine. Dit is een organische vorm van selenium waarbij selenium gebonden is aan het aminozuur methionine. Veel gronden zijn echter te arm aan selenium waardoor ook de meeste ruwvoeders en granen te weinig selenium bevatten om in de behoefte van het paard te voorzien. Aanvulling van het rantsoen met selenium is dus noodzakelijk.

Er zijn verschillende seleniumbronnen beschikbaar die in krachtvoeders en supplementen kunnen gebruikt worden om in de seleniumbehoefte van het paard te voorzien. In een recent onderzoek werd natriumseleniet (anorganisch selenium) vergeleken met selenomethionine (organisch selenium). In dit onderzoek werden fokmerries aan het einde van de dracht en tijdens de lactatie gesupplementeerd met selenomethionine of met natriumseleniet. De voornaamste conclusies van dit onderzoek waren:

 

  • Seleniumsupplementatie leidde tot hogere bloedseleniumconcentraties en een betere anti-oxidatieve status van de merries
  • Seleniumgehalten in de melk en colostrum was hoger bij merries die selenomethionine kregen (ipv. natriumseleniet). Dit leidde ook tot een betere selenium en anti-oxidatieve status van de veulens van merries die selenomethionine kregen
  • Aanwijzing dat selenium (en met name selenomethionine) een positief effect heeft op de botontwikkeling van groeiende veulens

Uit dit onderzoek blijkt nogmaals het belang van selenium en het verschil in effectiviteit van verschillende bronnen. VitaMinalia maakt uiteraard gebruik van de meest effectieve seleniumbron, namelijk selenomethionine!

 

In geval van vragen naar aanleiding van dit artikel kunt u ons steeds contacteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *