Tips & Tricks: Voeding voor meer spiermassa

Voldoende spiermassa is voor sportpaarden uiteraard van groot belang om goede prestaties te kunnen leveren. Helaas hebben sommige paarden moeite om voldoende (spier)massa te ontwikkelen. We gaan dan ook graag even dieper in op de belangrijkste factoren die van belang zijn om spiermassa te kweken:

 

  • TRAINING: om spiergroei te stimuleren moeten de spieren hiertoe geprikkeld worden. Hiervoor is training noodzakelijk. Tijdens training ontstaan heel kleine scheurtjes in de spieren, om deze scheurtjes te gaan herstellen worden bepaalde signaalstoffen geproduceerd die voor spierherstel en extra spiergroei gaan zorgen. Om een beter effect te hebben is het aangewezen om oefeningen te doen die zoveel mogelijk spiergroepen aanspreken. Zoals heuvels op en af rijden en trainingen in water zoals in een aquatrainer. Gewone trainingen op een vlakke bodem gaat minder effectief zijn om spiergroei te stimuleren.
  • EIWITTEN: Spieren zijn opgebouwd uit eiwitten, dit zijn lange ketens van aminozuren. Er bestaan 21 verschillende aminozuren waarvan 10 zogenaamde essentiële aminozuren. Dit betekent dat het paard deze aminozuren niet zelf kan aanmaken en ze dus via de voeding dienen opgenomen te worden. Het is belangrijk om met hoog kwalitatieve eiwitten te werken. Dit betekent dat het eiwitten zijn die goed worden verteerd en opgenomen in de dunne darm van het paard en dat ze bovendien rijk zijn aan deze essentiële aminozuren (en bovendien in de juiste in de juiste verhoudingen). Goede eiwitbronnen voor paarden zijn bijvoorbeeld soja(schroot), aardappeleiwit, biergist, lijnzaad(schilfers) en koolzaad(schroot).
  • ENERGIE: Om een goede spiergroei te bekomen is het noodzakelijk dat een paard ook voldoende energie binnenkrijgt. Gebeurt dit niet dan gaat het paard de beschikbare aminozuren afbreken om er energie uit te halen in plaats van deze te gebruiken voor spiergroei. Bovendien stimuleert een hogere energie opname ook vorming van bepaalde groeihormonen die dan ook voor meer spiergroei zullen zorgen. Een aanvulling van het rantsoen met een gepast krachtvoeder is dus aangewezen om voldoende energie-opname te verwezenlijken. In onze volgende blog gaan we in op de verschillende energiebronnen die kunnen gebruikt worden in de paardenvoeding, en welke energiebron het meeste  aangewezen is voor uw paard.

Bent u intussen alvast op zoek naar een bron van hoogwaardige eiwitten om de spiergroei van uw paard te stimuleren dan kunnen wij onze VitaMinalia equine OPTIGROW zeer aanbevelen. Dit product zit boordevol hoogwaardige eiwitten en is aangevuld met extra essentiële aminozuren in de ideale verhoudingen.

 

Heeft u bijkomende vragen dan kunt u ons ook steeds contacteren!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *