Tips & Tricks: Voeding voor meer spiermassa – energiebronnen

Vorige maand schreven we in onze vorige blog al over het belang van training, eiwitten in de voeding en voldoende energie als we de spiergroei bij paarden willen stimuleren. Vandaag gaan we graag even dieper in op de verschillende energiebronnen die we in de paardenvoeding kunnen gebruiken en welke energiebron het meest aangewezen is voor uw paard.

In grote lijnen kunnen we de 3 belangrijke energiebronnen in de voeding van paarden onderscheiden: zetmeel en suikers, celstofrijke energiebronnen en vetten (of oliën).

  • Zetmeel en suikers uit granen (gevlokte mais, gerst, haver,…). Deze energiebronnen brengen glucose aan, de belangrijkste energieleverancier voor alle cellen. Glucose is niet alleen goed om de spiergroei te stimuleren maar is ook de belangrijkste energiebron voor korte, explosieve inspanningen. Bovendien draagt glucose bij tot een snellere recuperatie na inspanningen. Sommige paarden kunnen echter ook nadelen ondervinden van teveel granen, zo kunnen teveel granen spijsverteringsproblemen veroorzaken (zoals maagzweren) of tot spierverzuring leiden. Voor dergelijke paarden is het beter naar vet en celstof te kijken als energiebronnen. Kort samengevat zijn zetmeel en suikers de meest aangewezen energiebronnen voor paarden die korte explosieve inspanningen moeten leveren en voor de recuperatie na zware inspanningen. Paarden die echter spijsverteringsproblemen of spierproblemen hebben zijn meer gebaat bij andere energiebronnen.
  • Celstofrijke energiebronnen zijn een goed alternatief voor paarden die gevoelig zijn aan problemen zoals maagzweren. Vooral (geweekte) bietenpulp en sojahullen bevatten relatief veel energie in vergelijking met andere celstofrijke voedermiddelen (zoals luzerne) en zijn de meest aangewezen celstofrijke voedermiddelen voor paarden die massa moeten bijkomen. Bietenpulp en sojahullen zijn rijk aan vezels die gefermenteerd worden in de dikke darm, hierbij wordt energie vrij gesteld en is er een gunstig effect op de darmflora.
  • Vetten en oliën. Vet en olie zijn de meest geconcentreerde energiebronnen. Deze energiebronnen worden langzamer opgenomen en de energie komt langzamer vrij ten opzichte van zetmeelrijke energiebronnen. Het is belangrijke om de hoeveelheid vet in het rantsoen langzaam op te bouwen zodat het metabolisme van het paard zich hieraan kan aanpassen. Studies tonen aan dat paarden die langere tijd een vetrijk rantsoen krijgen minder glucose gaan verbranden en er minder melkzuur gevormd wordt in de spieren. Vetten zijn dan ook de aangewezen energiebron voor paarden die langdurige inspanningen moeten leveren zoals in endurance. De voorkeur gaat uit naar omega-3 rijke vetbronnen (zoals onder andere lijnzaadolie en koolzaadolie), deze hebben een positief effect op de gezondheid en immuniteit.

Heeft u vragen over de voeding van uw paard en heeft u graag een persoonlijk advies, aarzel niet om ons te contacteren!

 

F. c Equnews/Libby Law

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *